dimarts, 26 d’abril del 2011

Mirem la muntanya

El passat divendres 15 d’abril els alumnes de 2n d’ESO vam realitzar una sortida per Cambrils. Vam sortir de l’Institut a les nou del matí i ens van acompanyar les professores Maria Herrero, Marigel Soldevila, Isabel Pons i M. Jesús Laplace.

Hi havia dos monitors ,un home i una dona , que ens van dir que ens havíem de separar en dos grups i llavors, cada grup vam anar amb un dels monitors. Després ens vam dividir en uns altres grups i cada grup tenia una carpeta que contenia uns papers plastificats; un mapa de Cambrils, una brúixola, un quadernet i un full amb els passos que havíem de seguir per arribar als llocs on es trobaven unes plantes i uns arbres marcats per una cinta vermella. Al quadernet havíem de fer un dibuix de les plantes marcades per la cinta. Quan vam acabar de fer els dibuixos vam anar a un càmping i vam seguir la riera que hi havia al costat de lentrada. Seguint el curs de la riera vam arribar a la fi de la ruta la qual estava marcada per una fulla on hi deia “FI DE LA RUTA”.
Després de descansar una estona vam tornar a lInstitut on hi vam arribar a dos quarts i cinc de dotze, hora en què va acabar la sortida.
Als alumnes de segon ens va agradar molt fer aquesta sortida. Vam gaudir molt amb les activitas que vam fer i desitgem tornar a fer una sortida com aquesta! 
Imatge del grup d'alumnes i professores

Imatge d'alguns alumnes amb el monitor de la sortida

Mostra del quadern que vam treballar


Celia Maldonado Jiménez, 2n ESO A

divendres, 22 d’abril del 2011

Aleida Guevara a l'Institut Cambrils

El passat 10 de febrer, el nostre centre va comptar amb la visita d’Aleida Guevara, la filla gran dels quatre fills del mític Ernesto Che Guevara, el qual va ser un dels ideòlegs i comandants de la Revolució Cubana i de la instauració del nou règim polític en aquest país. Aleida Guevara és doctora en medicina, especialitzada en pediatria, treballa en l’hospital infantil William Soler i és col·laboradora amb el Centre d’Estudis Che Guevara. També ha exercit la seva professió a d’altres països com Angola, Equador o Nicaragua i és militant del Partit Comunista de Cuba.

Aleida Guevara, la qual ja havia estat en diferents ocasions a Cambrils, va oferir una xerrada als alumnes de Batxillerat del nostre Institut. Va explicar diferents anècdotes sobre la vida del Che i de tot el que l'envoltava. També va fer cinc cèntims de com havia estat la seva vida al costat del seu pare. Després d'escoltar amb deteniment les seves històries, els alumnes van poder preguntar-li d'una manera directa tot allò que els encuriosia i que els interessava saber sobre la vida del seu pare.

Per la tarda, Aleida Guevara va estar en un acte obert al públic al Centre Cultural, amb una conferència sota el títol “En búsqueda de la verdad sobre esa islita llamada Cuba”. Un acte organitzat per l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils amb el suport de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament. La sala d’actes del Centre Cultural es va quedar petita i fins i tot molta gent va seguir dempeus la intervenció de la filla del Che Guevara. 

Aleida Guevara amb Ramón García, professor de l'Intitut Cambrils i Director de l'Antena del Coneixement

Imatge d'Aleida Guevara fent la conferència al Centre Cultural de Cambrils


Imatge del públic assistent a la Sala d'Actes del Centre Cultural de Cambrils

Hèctor Andreu, 1r BAT D

Viatge a la Colònia Vidal de Puig-reig

El passat dimarts 14 de frebrer, els alumnes de 3r d'ESO vam anar a la Colònia Vidal, fundada l'any 1901 i situada a Puig-reig, a uns 80km de Barcelona. Vam arribar i vam anar al pati d'una escola de la colònia i  vam esmorzar. Més tard, vam anar a una mena de sala d'actes on ens van posar un vídeo sobre la colònia en el qual ens explicaven com treballava la gent, com va ser fundada, qui era Ignasi Vidal, etc.
Més tard, els alumnes ens vam separar en dos grups amb la guia corresponent a cada grup. El primer lloc on vam anar va ser un dels pisos de la colònia, al carrer Sant Ignasi. Després, vam anar a veure la peixateria del poble, encara conservada perfectament. També vam anar al lloc on rentaven la roba els ''sants'' i on la rentaven els que patien enfermetats, que en aquella època era molt normal a causa de les epidèmies que hi havia. Vam visitar el museu juntament amb la biblioteca i una de les classes de l'escola i la guia ens va explicar quins eren els mètodes d'estudi en aquell moment. Més tard, després d'haver vist el  poble, vam anar a la fàbrica, però abans d'entrar ens van explicar les condicions de treball segons l'edat iel sexe dels treballadors. Ens van expl,icar que els homes cobraven entre 17 i  30 pessetes a la setmana per  treballar 11 hores al diai les dones en cobraven 15 tot i que feienn les mateixes hores. Els nens i noies d'entre 10 i 20 anys cobraven 9 pessetes per 8 hores treballades. També ens van explicar que els empleats havien defitxar quan entraven a la fàbrica i la nostra guia ens va dir que entraven  a treballar a les 5 del matí. 
Quan ja va acabar la visita, a la una del migdia, vam sortir cap a Barcelona i vam anar al Maremagnum on vam dinar i  vam passar unes hores abans de tornar cap a Cambrils. Des del meu punt de vista, va ser una  sortida molt interessant, ja que vam veure com vivia la gent d'aquella època i vam aprendre moltes coses noves.

Adrian Sehovic, 3r ESO  B

Anem al Teatre a la Salle de Reus

El passat divendres 18 de març, els nostres alumnes de Batxillerat i de 3r d'ESO, vam visitar l´Institut la Salle de Reus per tal de veure la representació d'una peça de teatre de Molière. L´obra era una comèdia anomenada Les Femmes Savantes. Els alumnes vam poder entendre tot el que es deia ja que l'obra es representava en francès, però tenia un fil conductor en castellà. Els actors eren francesos i al final de la representació vam fer un debat on els alumnes podien fer preguntes als actors. 




Fotografies d'alumnes que van anar al Teatre.

La Saint Chandeleur : dia de les crêpes!

Durant el mes de març, els francesos celebren la festa de la Chandelaur, traduit feste dels espelmes, on la llum és l´element purificador que t´allunya dels perills, tempestes i altres mals.
Al nostre institut, els alumnes de 3C, van seguir aquesta tradició francesa i van aprendre a fer crêpes al laboratori i després ens els vam menjar amb Nutella. També en vam fer de salades amb formatge!

Grup d'alumnes de 3r fent les crêpes

Alumnes de l'assignatura de francès fent crêpes

Pedra de tartera al Teatre Nacional de Catalunya

El passat dijous 17 de març vam anar a Barcelona, al Teatre Nacional de Catalunya a veure Pedra de Tartera. Aquesta obra la vam llegir durant el  primer trimestre i és molt interessant ja que ens presenta la vida d’una noia lleidatana durant la guerra civil, i  com va creixent fins a fer-se una dona gran. La protagonista de la novel·la s’anomena Conxa i en l’ obra de teatre va ser representada per l’actriu Àurea  Márquez   que va saber captar molt bé aquest personatge tan complex:  el d’una dona molt forta, que callava davant dels problemes que suposaven el conflictes dictatorials del seu país en aquella època, i que ,a poc a poc, arribaven a la comarca dels Pallars fent estralls .
 L’obra va transcórrer majoritàriament en una casa de pagès, que és la casa de la seva tia Encarnació, amb  qui va anar a viure de petita per fer tasques domèstiques. Els actors interpretaven d’una manera molt versemblant , tant era així  que, al llarg de la història, vam poder  arribar a sentir el sofriment, amb les morts dels personatges, i la felicitat, amb el naixements o amb les noces d’uns altres. Un clar exemple d’això és la part de l’obra, molt significativa ja en la novel.la i  que té una interpretació òptima per  part de l’actriu Àurea Márques en l’obra teatral, en  què la protagonista diu: ”Em sento com una pedra amuntegada en una tartera. Si algú o alguna cosa  encerta a moure-la cauré amb les altres rodolant cap avall; si res no s’atansa, m’estaré quieta aquí dies i dies... . Quan vam sentir aquestes paraules se’ns va posar la  la pell de gallina perquè foren dites amb un sentiment, que va fer que ens arribessin  al cor de seguida.
 Al llarg de l’obra, la paret de la casa de pagès es va convertir en una pantalla on es projectaven imatges reals i molt impactants de l'època: armes i uniformes, dones i nens plorant, i sang, molta sang, que  relliscava  dels cossos d'homes innocents .
Quan vam sortir del teatre, vam comentar una mica, què ens havia semblat l’obra i tots vam coincidir que havia estat molt impactant i també que ens havia ajudat a posar-nos en la pell del la gent que va haver de viure  la guerra civil. Vam tornar a Cambrils en tren, pensant en aquella persones  que va  havia sofert aquestes experiències.
Grup d'alumnes que van anar al Teatre Nacional de Catalunya

Lucía Benavente Hidalgo 4 ESO A

Sortida Expotècnica

El divendres  18 de març tots els  alumnes de  4t d’ ESO vam anar a l’Expotècnica, situat al complex educatiu de Tarragona, amb motiu d’ informar-nos de les  diferents  possibilitats  que tenim en acabar l’ESO. Vam anar en autobús  i ens van acompanyar les professores Maria Herrero i la Pilar Duch
Primer ens van portar  a una aula on ens van explicar totes les sortides que hi ha per estudiar, després vam fer una visita guiada en la qual ens van ensenyar les diverses instal·lacions  i com fan les pràctiques els alumnes que hi estudien. Després vam tenir 20 minuts per esmorzar i mirar l’escola sense guia..
Ens va agradar molt veure els treballs que feien els mecànics  i els pintors de cotxes, eren forçat originals. També vam veure els estudiants de perruqueria practicant  amb maquillatges i roba, i va ser bonic veure els alumnes de caracterització fent màscares i disfresses.
Aquesta sortida ens va gradar molt perquè ens van informar molt bé de moltes possibilitats que no coneixíem.
 
Yenni Duarte i Arelis  Jiménez, 4t ESO A

LES PLANTES DE NOTRE POTAGER (IV)

LA LAITUE

NOM LATIN : LACTUCA SATIVA
FAMILLE : ASTÉRACÉES
ORIGINE : EUROPE, ASIE
DATE DE PLANTATION : TOUTE L'ANNÉE. ON PEUT SEMER DES GRAINES DE LAITUE OU METTRE EN TERRE DIRECTEMENT LES PLANTS
DATE DE LA RECOLTE : TOUTE L'ANNÉE
SOINS : NE PAS LA PLANTER EN PLEIN SOLEIL, L'ARROSER RÉGULIÈREMENT CAR ELLE N'AIME PAS LA SECHERESSE. ATTENTION, EN HIVER ELLE CRAINT LE GEL.
RECETTE
SALADE AUVERGNATE




Ingrédients :
  • une laitue
  • une dizaine de tomates cerises
  • 4 cuillères à soupe de noix en morceaux
  • 4 tranches de jambon de pays
  • 2 beaux morceaux de roquefort
  • huile d'olive
  • sel,poivre
Recette :
1- Disposez la laitue dans les assiettes.
2- Parsemez de lanières de jambon de pays, de petits bouts de roquefort, de morceaux de noix, et pour finir de tomates cerises coupées en 2.
3- Arrosez juste d'un petit filet d'huile d'olive, salez, poivrez.


Yasmina Akbih

LES PLANTES DE NOTRE POTAGER (III)

LE CHOU-FLEUR  
NOM LATIN : Brassica oleracea
FAMILLE : Crucifères
ORIGINE : Liban et Syrie
DATE DE PLANTATION : Printemps, automne, hiver
DATE DE LA RECOLTE : Après une période entre 150 et 240 jours
SOINS : Arroser une fois par semaine

RECETTE
CHOU-FLEUR A LA SAUCE BÉCHAMEL
Ingrédients pour 5 personnes
1 chou-fleur
40 g de beurre
40 g de farine
2 dl d'eau de cuisson du chou
2 dl de lait
sel, poivre, muscade

Préparation

Enlever le pied et les feuilles du chou-fleur. Puis le faire tremper pendant un 1/4 d'heure dans de l'eau avec du gros sel pour éliminer les insectes: Le rincer.
Après avoir fait bouillir de l'eau salée, faire cuire le chou jusqu'à ce qu'il devienne tendre. L'égoutter et le conserver au chaud.
Pendant ce temps, faire fondre le beurre dans une casserole et ajouter la
farine. Délayer petit à petit avec le lait et l'eau de cuisson jusqu'à obtenir une sauce
homogène et lisse. La saler, la poivrer et y ajouter une pincée de noix de muscade.
Laisser cuire 2 à 3 minutes.
Placer le chou-fleur dans un plat creux et le recouvrir de sauce. A la fin, on peut ajouter du fromage râpé et faire gratiner au four.

Xavier Ramos et Raúl Ramos

LES PLANTES DE NOTRE POTAGER (II)



LES BETTES

NOM LATIN : BETA VULGARIS
FAMILLE : CHÉNOPODIACÉES.
ORIGINE : EUROPE
DATE DE PLANTATION : PRINTEMPS
DATE DE LA RECOLTE : DÉBUT DE L’ÉTÉ
SOINS : SURVEILLER QUE LA PLANTE NE SECHE PAS



RECETTE: BETTES A LA SAUCISSE


Ingrédients

6 grosses côtes de bettes
2 saucisses de Morteau cuites (15 à 20 minutes dans de l'eau frémissante)
3/4 de l de bouillon
30 g de farine
15 cl de crème fraîche
80 g de comté râpé
le jus d'un citron   
30 g de beurre


Préparation

Coupez les côtes de bettes en tronçons de 4 à 5 cm et faites-les cuire à l'eau bouillante salée et additionnée du jus de citron. Rafraîchissez-les et égouttez-les.
Préparez une sauce à gratin, faites un roux avec le beurre, la farine et versez dessus le bouillon, laissez cuire 10 à 15 minutes, ajoutez la crème fraîche et assaisonnez.
Dans un plat à gratin disposez les côtes de bettes, ajoutez les saucisses détaillées en rondelles, recouvrez le tout de sauce, parsemez de comté râpé et faites gratiner. Accompagnez d'une salade.

LES PLANTES DE NOTRE POTAGER (I)



L'AIL

NOM LATIN : Allium sativum
FAMILLE: Liliacées
ORIGINE : Centre de l'Asie
DATE DE PLANTATION : L'ail d´hiver se plante en octobre. L'ail de printemps se plante à partir de janvier.
DATE DE LA RECOLTE :Quand les feuilles sont sèches.
SOINS : Les premiers arrosages doivent se faire tous les 15 ou 20 jours.





RECETTE DE L'AÏOLI
Ingrédients (pour 6 personnes) :
- 8 gousses d'ail
- 1 cuillerée à soupe de moutarde forte
- 2 pincées de sel
- Huile d'arachide
- 1 jaune d'oeuf

Préparation :
Enlever la peau des gousses d'ail. Les écraser et les réduire en purée avec les pincées de sel.
Ensuite ajouter la moutarde et mélanger.
Ajouter le jaune d'oeuf et mélanger.
Ensuite, faire couler un petit filet d'huile et mélanger.
Puis ajouter l'huile très progressivement, petit à petit, jusqu'à l'obtention d'une mayonnaise.
 
Bryan Bassols, Oualid Ouahoud, Yasmina Akbih

Andreu Sotorra



El passat 10 de març, ens va fer una visita l’autor literari Andreu Sotorra. L’Andreu Sotorra va néixer a Reus el 1950. Actualment resideix i treballa a Barcelona. És un periodista cultural de premsa escrita i ràdio, especialitzat en l’àrea de teatre, i crític literari. Ha publicat vint-i-cinc llibres en llengua catalana – la majoria de novel·la breu i contes –  , alguns en constant reedició. Ha obtingut diversos premis literaris, en destaquen: una vintena de premis literaris de narrativa curta, contes i novel·les i el premi Trajectòria pel conjunt de l’obra com a crític literari. Alguns dels seus llibres han estat traduïts a l’italià, el castellà, el gallec i l’euskera.
Al col·loqui ofert per l’autor, van assistir els cursos de 3r i 4t d’ESO. Al començament de l’acte va parlar una mica sobre la seva vida. Després es va centrar en el llibre que vam llegir: Els silencis de la Boca de la Mina. El llibre tracta d’un noi, en Pere Gabriel, fill d’una família obrera, aquest es fa gran en un temps de revoltes i incerteses. Ha d’aprendre a treballar i enfrontar-se amb una vida molt dura. A més, amagarà un secret íntim que no revelarà fins a la vellesa.
Ens va explicar que per fer aquest llibre s’havia inspirat en uns diaris que va escriure el seu pare quan es va jubilar, fent un resum de la seva vida, és a dir, que el llibre tenia una part vertadera i una part falsa.
Una vegada acabada la presentació del llibre que, com hem dit anteriorment va abastar un petit resum de la seva vida i el making-off del llibre, es va procedir a una bateria de preguntes per part dels alumnes; en destaquem les dues més rellevants.
La primera pregunta la va fer una noia, aquesta va preguntar: quin dels llibres que havia escrit era el seu preferit. L’Andreu va respondre que no podia pas escollir cap llibre de tots els que havia escrit perquè tots els llibres per a ell són especials.
La segona pregunta la va fer un noi de 4t, aquest li va preguntar si li agradaria portar els seus llibres a la gran pantalla. L’Andreu, es va quedar sorprès per la pregunta però finalment va respondre que s’ho pensaria perquè normalment a les pel·lícules canvien parcial o totalment la història original.
La cloenda d’aquest col·loqui es va produir amb la dedicatòria per part de l’autor del llibre dels alumnes que li ho van sol·licitar. Va ser un dia diferent, on vam aprendre coses noves de l’autor i ens va apropar una mica més al llibre Els silencis de la Boca de la Mina i a la realitat que van patir moltes persones durant la guerra civil.
 





















Óscar Lorite i Marc Marchante, 3r ESO A

dimarts, 5 d’abril del 2011

Catàstrofe al Japó

Imatge extreta de google

El passat 11 de març al Japó a les 14:46 h. es va produir un terratrèmol de 8,9 º a l’escala de Richter i que va durar més d’un minut. L’epicentre d’aquest devastador terratrèmol va tenir lloc a 24 km. de profunditat a quasi 100 km. de la ciutat de Mijagui i va afectar la zona nord-est del Japó.

El Servei Geològic d’Estats Units va explicar que el terratrèmol va ser degut a causa d’un desplaçament en proximitats de la zona de la interfase entre plaques de subducció, entre la placa del Pacífic i la Nord-americana.


Immediatament després d’haver succeït el terratrèmol un tsunami de grans proporcions va inundar diferents ciutats del país registrant onades de fins a 10 metres d’alçada. El tsunami va destruir milers d’edificis afectant a vàries centrals nuclears en especial la de Fukushima fent explosionar diversos reactors i produint múltiples fuites de gas radioactiu. A l’actualitat hi ha més de 10.000 morts i milers de desapareguts. Horrible.

Dominika Sragovà i Agustí Ortoneda, 4t ESO A.


PREGÀRIA PER LES VÍCTIMES DEL DESASTRE DEL JAPÓ
 
Senyor, donem GRÀCIES per tot
allò que tenim, per donar-nos
la capacitat de pensar
en els altres, en els que no tenen
culpa dels seus desastres.
Et demanem Senyor en el
seu nom que els
disposis una vida millor
i que els brindis bones solucions
per a subsistir. Amén.

 
Karen Atehortua i Joan Carles Cejas